Woningbeoordeling:
stersterstersterster half 8,3 uit 10 | 63 beoordelingen
Menu
Uitgelichte afbeelding voor Mantelzorgwoning vergunningvrij

Mantelzorgwoning vergunningvrij

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een mantelzorgwoning?

Vanaf 1 november 2014 zijn er door de Rijksoverheid nieuwe regels opgesteld met betrekking tot het plaatsen van een mantelzorgwoning. Volgens deze nieuwe regels is het in de meeste situaties niet meer nodig om een omgevingsvergunning (bouwvergunning) te hebben voor het plaatsen van een mantelzorgwoning.

De voordelen

Het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning is een groot voordeel, maar er zijn meer voordelen. Zo kan Huis in de Tuin door deze wetswijziging de mantelzorgwoning op korte termijn voor u realiseren. Kunt u de woning geheel naar u eigen zorgbehoefte aanpassen, ook als uw zorgbehoefte verandert. En is het plaatsen van een mantelzorgwoning geen kapitaal vernietiging in vergelijking met een verbouwing van bijvoorbeeld en schuur of garage op uw erf.

Regels voor het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning

Ook al is het mogelijk om een mantelzorgwoning vergunningvrij te bouwen. Er zijn nog wel een aantal regels waar u rekening mee moet houden. Zo moet er aangetoond worden dat er sprake is van mantelzorg en u moet aantonen dat de toekomstige bewoner van de mantelzorgwoning daadwerkelijk deze zorg nodig heeft. Heeft deze bewoner geen mantelzorg nodig? Dan zal er alsnog een vergunning aangevraagd moeten worden voordat er een mantelzorgwoning geplaatst mag worden.

Daarnaast dient het gebouw ook te voldoen aan verschillende regels en voorwaarden. Deze hebben voornamelijk betrekking tot de veiligheid, de bruikbaarheid, de gezondheid en het bestemmingsplan. Zo dient een mantelzorgwoning bijvoorbeeld altijd geplaatst te worden op het achtererf.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning? De verkoopadviseurs van Huis in de Tuin staan altijd voor u klaar.

Advies nodig?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een mantelzorgwoning? De verkoopadviseurs van Huis in de Tuin staan altijd voor u klaar.

Wilt u meer weten over mantelzorgwoningen?