Woningbeoordeling:
stersterstersterster half 8,3 uit 10 | 63 beoordelingen
Menu
Uitgelichte afbeelding voor Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig

Ouderen in Nederland moeten en willen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat heeft gevolgen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving en de maatschappij. Wat is de positieve en negatieve kant van deze verandering? En bestaat er zoiets als zelfstandig blijven maar toch hulp dichtbij?

Maar liefst zes op zeven 80-plussers wonen zelfstandig

Of het nu met of zonder ondersteuning is, maar liefst zes op de zeven 80-plussers wonen zelfstandig. Opvallend is dat er meer vrouwen alleen wonen dan mannen. Dit is te verklaren door het feit dat de man in het huwelijk vaak eerder overlijdt. Zelfs na het verlies van hun partner, blijven vrouwen toch langer alleen wonen dan dat ze vroeger deden.

Toelating verpleeghuis

Een keerzijde van deze constatering is dat er ouderen zijn die hier niet zelf voor kiezen. Want hoewel er natuurlijk een groep is die graag zo lang mogelijk zelfstandig blijft, er is ook een groep die ‘nog niet slecht genoeg’ is voor het verpleeghuis. De aangescherpte regelgeving, door het kabinet, rondom de toelating van nieuwe bewoners in verpleeghuizen speelt hierin een grote rol. Waarom het kabinet de regelgeving heeft aangescherpt wordt helder uitgelegd in deze animatie van De Monitor: .

Zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven

Er is ook een grote groep ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig kunnen en willen blijven wonen. En wat als de wil er is, maar een beetje hulp geen kwaad kan? Wanneer een oudere niet meer in eigen huis (lees grote eigen woning) kan wonen maar nog wel zelfstandig wil blijven, dan is een mantelzorgwoning een uitkomst.

Toch zelfstandig, maar niet helemaal alleen

Een tussenoplossing voor wanneer een oudere nog niet naar een verpleeghuis kan of wil, maar het toch prettig vindt dat er iemand in de buurt is, is een zorgwoning. Een zorgwoning kan gehuurd of gekocht worden. Het voordeel van een mantelzorgwoning bij de mantelzorger in de tuin, is dat er altijd iemand dichtbij is, maar dat de oudere toch zijn eigen woonplek behoudt.

Wilt u meer weten?

Zou u meer willen weten over de huur of koop van een mantelzorgwoning in uw tuin, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met een van onze verkoopadviseurs.

+31 (0)343 - 78 59 41 info@huisindetuin.nl

Harderwijkerweg 26
6732 ER Harskamp

Wilt u meer weten over mantelzorgwoningen?