Woningbeoordeling:
stersterstersterster half 8,3 uit 10 | 63 beoordelingen
Menu

Over de wet en regelgeving van een mantelzorgwoning

Er zijn drie mogelijkheden te onderscheiden om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te realiseren. Het gaat om het vergunningsvrij bouwen van een nieuwe woning, het ombouwen van een bestaand gebouw naar een mantelzorgwoning, of het plaatsen van een zorgunit.

Vergunningsvrij een nieuwe mantelzorgwoning bouwen?

Als u overweegt om een nieuwe woning te (laten) bouwen, dient u met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het vergunningsvrij bouwen van een nieuwe woning alleen mogelijk als deze voldoet aan de algemene regels voor vergunningsvrij bouwen.

  • De mantelzorgwoning mag alleen bij een bestaande woning worden gebouwd.
  • De bestaande woning wordt dan gezien als hoofdgebouw en de mantelzorgwoning als bijbehorend bouwwerk.
  • Daarnaast geldt voor ieder bouwwerk een maximale oppervlakte, afhankelijk van de grootte van het achtererfgebied en de al aanwezige bijgebouwen.

Een bestaand bouwwerk ombouwen
Daarnaast is het mogelijk om een bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning. U kunt daarbij denken aan de mogelijkheid om een bestaand bijgebouw, bijvoorbeeld een dubbele garage, geschikt te maken voor bewoning. Dit mag in het algemeen vergunningsvrij zo lang u binnen de grenzen van het bouwwerk blijft. U mag het bestaande bouwwerk ook uitbreiden door middel van aanbouwen.

U kunt ook uw eigen woning zelf uitbreiden met een aanbouw om daarin bewoning mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een natte cel aan een woning, of het plaatsen van een serre die als woonkamer kan worden gebruikt.

Een zorgunit in het buitengebied bouwen
De laatste mogelijkheid is het vergunningsvrij plaatsen van een mobiele mantelzorgwoning. Dit is zowel toegestaan buiten de bebouwde kom als binnen de bebouwde kom. Een mobiele mantelzorgwoning is een verplaatsbare zorgunit / kleine woning of soortgelijke voorziening. De woning mag maximaal 100 m² groot zijn.

Bij deze vorm van mantelzorgwoningen binnen de bebouwde kom geldt een vereiste met betrekking tot de maximale oppervlakte waarop u bij het hoofdgebouw vergunningsvrij mag bouwen. Buiten de bebouwde kom kunt u ook vergunningsvrij een zorgunit plaatsen al is de limiet van de maximale oppervlakte waarop u mag bijbouwen al bereikt.

Advies nodig?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een mantelzorgwoning? De verkoopadviseurs van Huis in de Tuin staan altijd voor u klaar.

Wilt u meer weten over mantelzorgwoningen?